Kezdőknek ajánlott SUP túra – Szigethalom Közösségi Ponttól északra

Indulás – érkezés: Szigethalom Közösségi PontDunavarsányi Edzőtábor evezőpálya – vissza a Szigethalom Közösségi Ponthoz
Távolság: 4,48 Km
Időtartam: kb 1 óra 15 perc
Sebesség adatok: átlagsebesség 3,6 km/h; max. sebesség 6,1 km/h

Miért ajánljuk, hogy a kezdők a Szigethalom Közösségi Pontot válasszák első kilométereik megtételéhez?

A Szigethalom Közösségi Pont a Ráckevei-Soroksári Duna (RSD) partszakaszán található, közvetlen saját stégről szállhat a vízre. A RSD egy igen csekély sodrású folyó, mégis nagy távolságokkal rendelkezik, így az egyik legideálisabb hazai régiónak számít az evezős sportok gyakorlásához, így a suphoz is.

Közösségi pontunknál kezdődő holtágban a tapasztalatlan, teljesen kezdő SUPosok is bátran próbálkozhatnak, ehhez munkatársaink Aranka, Mária készségesen segítséget nyújtanak. A holtág kb 850m hosszú, a Közösségi pont stégénél a legszélesebb kb 70m. A kezdők első métereinek megtételét a stég elötti öbölben és a holtágban ajánljuk, ahol csak ritkán járnak motorcsonakok, a szél is kisebb, mint a főágon; viszont a part menti stégekről horgászókra figyeljünk, ne evezzünk bele a damiljaikba.

A fenti térképen látható 1-es pontnál egy szűk átjáró található a nyílt vízre, mely az alacsony víz mélység és az aljnövényzet miatt nem mindig járható.

Amikor a holtágban már biztonságosan érezzük magunkat a SUP-on, nekivághatunk a főágnak. A Közösségi Ponttal szemben lévő félsziget csúcsánál forduljunk balra a főágra és evezzünk a Taksony vezér híd irányába. Javasoljuk, hogy az RSD bal oldalán a parthoz közel haladjunk a főágon, de itt is figyeljünk stégekről horgászókra, kerüljük ki nagy ívben a zsinorjaikat.

Tipp: a főágon nagyobb a motorcsónak forgalom, s bizonytalanabb állva evezőket a motorcsonak hulláma könnyen beborítja a vízbe. Aki még bizonytalan az álva evezésében, az a hullám megérkezése előtt térdeljen le és így várja meg amíg a hullámzás elcsendesül. A magabiztosabban állva evezőknek is ajánlott a hullámzás merőlegesen ráfordulni és enyhén hajlított lábakkal átevezni rajtuk.

Miután elhagytuk a szigethalmi hajómolót kiszélesedik a főág 180 méteresre, majd a hídnál leszűkül a felére, s az északi oldalán ismét kiszélesedik. Ez miatt a híd közvetlen közelében és alatta erős sodrásra, örvénylésekre lehet számítani. A híd lábainál is számíthatunk horgászokra így javasolt középen áthaladni a híd alatt. Evezzünk el a híd északi felétől nem messze kezdödő evezős pályáig, majd kis pihenő után visszaindulhatunk a Közösségi Ponthoz.

Tipp:  akik a híd előtt leültek, letérdeltek valami miatt és még bizonytalanabbúl állnak fel a deszkán, azok ne a híd alatt próbáljanak felállni mert a szél, vagy egy örvény könnyen kiforgatja alóluk deszkát.

Ne felejtsük, hogy a lábra és a SUP végéhez rögzített póráz, és a mentőmellény használata kötelező!

Kellemes SUPozást kívánunk!