Kezdőknek ajánlott SUP túra – Szigethalom Közösségi Ponttól délre

Indulás – érkezés: Szigethalom Közösségi Pont – dunavarsányi Domariba sziget csúcsáig – vissza a Szigethalom Közösségi Ponthoz
Távolság: 4,03 Km
Időtartam: kb 58 perc
Sebesség adatok: átlagsebesség 4,1 km/h; max. sebesség 6,9 km/h

Miért ajánljuk, hogy a kezdők a Szigethalom Közösségi Pontot válasszák első kilométereik megtételéhez?

A Szigethalom Közösségi Pont a Ráckevei-Soroksári Duna (RSD) partszakaszán található, közvetlen saját stégről szállhat a vízre. A RSD egy igen csekély sodrású folyó, mégis nagy távolságokkal rendelkezik, így az egyik legideálisabb hazai régiónak számít az evezős sportok gyakorlásához, így a suphoz is.

Közösségi pontunknál kezdődő holtágban a tapasztalatlan, teljesen kezdő SUPosok is bátran próbálkozhatnak, ehhez munkatársaink Aranka, Mária készségesen segítséget nyújtanak. A holtág kb 850m hosszú, a Közösségi pont stégénél a legszélesebb, kb 70m. A kezdők első métereinek megtételét a stég előtti öbölben és a holtágban ajánljuk, ahol csak ritkán járnak motorcsónakok, a szél is kisebb, mint a főágon; viszont a part menti stégekről horgászókra figyeljünk, ne evezzünk bele a damiljaikba.

A főágra kimerészkedő kezdők részére ajálott túra kiindulási pontja a Szigethalom Közösségi Pont. A stégről elindulva, a szemben lévő félsziget csúcsánál jobbra, délre kanyarodva a lehető legrövidebb úton átszeljük a főágat és a dunavarsányi oldalon délre evezünk.

Tipp: a főágon nagyobb a motorcsónak forgalom, s bizonytalanabb állva evezőket a motorcsónak hulláma könnyen beborítja a vízbe. Aki még bizonytalan az állva evezésében, az a hullám megérkezése előtt térdeljen le és így várja meg amíg a hullámzás elcsendesül. A magabiztosabban állva evezőknek is ajánlott a hullámzásra merőlegesen ráfordulni és enyhén hajlított lábakkal átevezni rajtuk.

A főág dunavarsányi oldalán leevezünk a fenti térképen látható 1-es pontig, ahol gyönyörű nádszigetek fogadnak bennünket. Itt is fokozottan figyeljünk az esetlegesen horgászók készségeire, közben megcsodálhatjuk a páratlan vízinövény és madárvilágot. A dunavarsányi üdülőpart és a nádsziget között evezve elérkezünk a Domariba sziget csúcsához.

A Domariba – egyes helyeken Damariba – sziget, valószínűleg sikerrel indulhatna a legkevesebb fellelhető információval bíró helyek versenyén. A sziget a ráckevei Duna ág 32.3 – 35.4 fkm. között terül el. Közigazgatásilag legnagyobb része Dunavarsányhoz, kisebbik, déli csúcsa pedig Majosházához tartozik. A déli csúcsától nem messze található a szépséges szigetcsépi öböl, a Kisduna túloldalán. További információk a Domariba szigetről itt találhatók.

A fenti térképen lévő 2-es pontnál visszaevezünk a Duna túl oldalára, majd északra evezve visszatérünk a Közösségi Ponthoz.

Ne felejtsük, hogy a lábra és a SUP végéhez rögzített póráz, és a mentőmellény használata kötelező!

Kellemes SUPozást kívánunk!